Start

/

Senaste Nytt

/

Circular Initiativ lanseras - en arena för cirkulära materialflöden.

Circular Initiativ lanseras - en arena för cirkulära materialflöden.


...

Den 27 juni i Stockholm hölls den första upplagan av Circular Initiative – en branschöverskridande samarbetsarena där svenska företag ska driva frågan kring ökade cirkulära materialflöden inom svensk industri.

– Vi är övertygade om att industrin måste ta ett större ansvar och har därför gått ihop för att driva frågan kring ökade cirkulära materialflöden. Tillsammans vill vi ta fram handlingsplaner och mål som ger rätt förutsättningar. Genom tekniksprång och nya samarbetsformer hoppas vi skapa fler användbara resurser av avfall. Samtidigt vill vi öka mängden återvunnet material inom tillverkningsindustrin, säger Kristofer Sundsgård, VD på Stena Recycling.

Under dagen presenterade presenterade Stena Recycling, ABB, Combitech och Electrolux för första gången ett gemensamt innovationsprojekt. Det första av flera samarbeten inom initiativet. Tillsammans har bolagen byggt en pilotanläggning för effektivare återvinning av elektriska produkter med hjälp av robotteknik och delning av produktdata. Enkelt förklarat skannas avfallet för att identifiera produkt och material. Med data från tillverkaren avgör roboten vilka fraktioner som kan återvinnas och genomför demonteringen. Resultatet blir mindre förluster och bättre kvalitet på det som återvinns, vilket bidrar till mer hållbar produktion och konsumtion.

Läs mer på circularinitiative.com https://circularinitiative.com/