Upp till 92 procent av klimatpåverkan från odlad fisk kommer från fodret, som ofta består av importerad soja och fiskmjöl från vildfångad fisk. Nu lanseras en svenskodlad regnbågslax uppfödd på ett helt nytt cirkulärt foder baserat på inhemska resurser som insekter, svamp och musslor.
– Det går att producera foder på ett mer hållbart sätt. Vårt foder har ingredienser som är resurseffektiva, bygger på cirkulära flöden och minskar trycket på den biologiska mångfalden, säger Helena Allard, hållbarhetsinnovatör på Axfood.
Bakom utvecklingen står innovationsprojektet Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk, drivet av Axfoundation och SLU tillsammans med ett 25-tal aktörer från hela livsmedelskedjan. Genom att använda restströmmar från livsmedelsindustrin och skogen, samt odla musslor som samtidigt motverkar övergödning i Östersjön, kan fodret både minska miljöbelastningen och stärka svensk livsmedelsberedskap.
Från september 2025 finns den svenskodlade regnbågslaxen till försäljning under en begränsad period i nio Hemköpsbutiker i Stockholm samt på Urban Delis restauranger. Tester visar att fisken håller lika hög kvalitet som lax uppfödd på traditionellt foder.
Text: Henrik Persson