
Fram till slutet av oktober kunde privatpersoner lämna in frukt från sina trädgårdar till flera av kommunens kök. Satsningen har fått ett varmt mottagande både i matsalarna och hos allmänheten. Totalt samlades nästan 600 kilo frukt in.
– Vi har fått in massor av frukt som vi har serverat till barnen och de äldre i våra verksamheter, som en extra guldkant på måltiden. Dessutom har vi gjort chutney och smoothies, berättar Carl Rigbäck, kock och organisatör av fruktinsamlingen.
Insamlingen är ett sätt att ta vara på resurser, minska matsvinn och samtidigt göra en god gärning för någon annan.
– Det har varit jätteroligt att möta människorna som kommit med frukten. En man kom till exempel med egenplockade victoriaplommon och gråpäron, och delade historien bakom dem, säger Carl Rigbäck.
Även om Kalmar kommun inte var först i Sverige med att samla in fallfrukt har satsningen fått stor uppmärksamhet, vilket inspirerat fler kommuner att haka på.
– En verkligt lyckad satsning! Självklart blir det en fortsättning nästa år. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till alla som skänkt frukt till oss, säger Carl Rigbäck.
Text: Henrik Persson