Att sälja hållbar mat, minska matsvinn och guida i känsliga arktiska miljöer – det är några av de färdigheter som deltagare får med sig i de nya korta yrkeshögskoleutbildningarna i Boden.
De tre utbildningarna – Sälja hållbar mat, Hållbart matsvinnsarbete samt Hållbar guidning i en arktisk miljö – är praktiskt inriktade och fokuserar på branscher där hållbarhet redan är en del av vardagen: kultur, mat och besöksnäring.
– Vi ser specialiserade yrkesutbildningar som en viktig del i den gröna omställningen och den långsiktiga samhällsutvecklingen i norr, säger Tom Løyche, VD på Almost There.
Kurserna har nyligen godkänts av Myndigheten för yrkeshögskolan och startar i slutet av hösten 2025. Syftet är att stärka kompetensförsörjningen inom sektorer som knyter an till självförsörjning, platsbunden kultur och ett växande intresse för att leva, verka och resa i norra Sverige.
– Med fler utbildningar inom dessa områden skapar vi möjligheter för människor att stanna kvar, flytta hit eller bygga något nytt, säger Lina Ekström, affärsutvecklingschef på Almost There.
Utbildningarna riktar sig både till yrkesverksamma och till dem som vill byta bana eller utveckla sin kompetens. Ansökan öppnar i sommar.
Bakom utbildningarna står Cirekomedlemmarna Almost There med lång erfarenhet av förändringsledning och utbildning. Kontor finns på Ringön, Göteborg och i Sävast, Boden.
Text: Henrik Persson