CirEko-medlemmar lanserar boken ”Symbios”

Symbios böcker
02 juni 2022

Symbios, Sveriges nya miljardindustri. Industriell symbios, att tjäna pengar på det andra slänger, är framtidens sätt att göra affärer i den cirkulära ekonomin. Utmaningarna under covid, kriget i Ukraina och klimatkrisen skapar brist på energi, vatten och material. Det gör den här metoden mer aktuell än någonsin. I boken Symbios visar Emma Dalväg och Tobias Jansson exempel på företag som går före och skapar lönsamma affärer av det som tidigare blivit över.

Symbios är den första boken på svenska om industriell symbios, hur avfall och överskott från ett företag blir en resurs för ett annat företag. Med grund i forskning och erfarenheter från verkligheten introducerar boken samtidens stora affär: att skapa affärer på allt det som blir över. Industriell symbios hjälper oss att skapa en cirkulär ekonomi och ger både ekonomiska fördelar och minskad belastning på miljön.

I danska Kalundborg samverkar tolv företag genom att utbyta överskott av vatten, energi och material med varandra. Bland företagen finns några av Danmarks största industriföretag. Tillsammans sparar de årligen 28 miljoner dollar, 3,5 miljoner ton dricksvatten och 635 000 ton koldioxidutsläpp – en siffra som motsvarar 63 000 varv runt jorden i bil. Detta är ett av många exempel i boken som visar att industriell symbios är lönsamt och händer här och nu.

– Industriell symbios är en viktig del av den framtida cirkulära ekonomin där näringslivet skapar värde inom planetens gränser, säger Emma Dalväg, affärsutvecklare på Coest och en av författarna till boken Symbios.

Sotenäs kommun i Bohuslän är ett svenskt exempel som lyfts fram i boken. Med inspiration från Kalundborg blir en stor mängd avfall och överskott idag nya resurser, allt från fiskrens och processvatten till fiskeredskap och plast från havet. Resultatet gör det möjligt att spara 60000 ton koldioxidutsläpp per år och 164 miljoner kronor årligen i minskade avfallskostnader för fiskberedningsnäringen, samtidigt som nya företag etableras och arbetstillfällen skapas.

– I den omtumlande tid vi lever i med pandemin, kriget i Ukraina och andra geopolitiska utmaningar är boken Symbios ytterst aktuell. Brutna leverantörskedjor och stigande priser på råvaror och energi gör att samverkan i symbiosform är både logiskt och nödvändigt, säger Tobias Jansson, expert på cirkulär ekonomi och en av författarna till boken.

Boken Symbios – om hur avfall blir resurser i den cirkulära ekonomin släpptes i slutet av maj 2022 och kan köpas på bland annat Bokus och Adlibris (ca pris 339 kronor). Det är en lättillgänglig introduktion till området som genom inspirerande exempel visar hur industriell symbios är ett skalbart koncept som existerar här och nu. Boken ger bakgrundsfakta och begrepp, och bidrar med praktisk kunskap om vilka roller som kan ingå i en symbios, nycklar till en lyckad etablering och möjliga affärsupplägg. Bland de industriella symbioser och företag som intervjuats för boken finns Kalundborg Symbiosis, Sotenäs Symbioscenter, Lantmännen Agroetanol, Eon:s framtidssatsning Ectogrid, Gårdsfisk och The Waste Transformers. 

KÖP BOKEN

Boken finns att köpa i handeln, exempelvis hos Bokus och Adlibris. Saknar din lokala bokhandel eller ditt lokala bibliotek boken så kan du alltid be dem ta in den.

Vill du köpa fler än 10 böcker? Hör då av dig till oss så ger vi dig ett bra erbjudande. Kontakta oss

BOKA EN FÖRELÄSNING ELLER WORKSHOP MED BÖCKER INKLUDERADE

I anslutning till boken Symbios erbjuder vi paket med föreläsning eller workshop med oss, Emma Dalväg och/ eller Tobias Jansson, där böcker till deltagarna ingår.

Du är välkommen att höra av dig till oss på info@bokensymbios.se, 0739628205 (Emma) eller 0704833778 (Tobias), så berättar vi mer.

Sprid gärna ordet om boken i dina kanaler så ser vi tillsammans till att ställa om till en framtid full av symbiossamverkan!

Läs mer om boken på www.bokensymbios.se

OM FÖRFATTARNA

Emma Dalväg är affärsutvecklare på företaget Coest, och stöttar företag främst med
utgångspunkt från cirkulär ekonomi och industriell symbios. Tillsammans med sina kollegor har
hon arbetat med aktörer som Ikea, Polarbröd och Sotenäs Symbioscentrum. Emma är juryordförande i Win Win Gothenburg Sustainability Award.

Tobias Jansson är omvärldsbevakare, föreläsare och skribent med fokus på cirkulär ekonomi och
cirkulära affärsmodeller. Han har gjort fler än 200 uppskattade föreläsningar och workshops
runt om i Norden, för näringsliv och offentlig verksamhet. Sedan 2012 driver han bloggen
CircularEconomy.se och nyhets­brevet Veckans cirkulära.

Mediakontakter & information

Emma Dalväg, Coest, emma@coest.se, tel 0739628205

Tobias Jansson, CircularEconomy.se, tobias@circulareconomy.se, tel 0704833778

Högupplösta bilder för nedladdning återfinns nedan

Recensionsex (pdf) av boken kan skickas vid förfrågan

Symbios är formgiven av Hannes Ahremark på Studio Ahremark

Boken SYMBIOS av Emma Dalväg och Tobias Jansson. Formgivning & illustrationer Hannes Ahremark
Emma Dalväg, Coest, emma@coest.se, tel 0739628205. Porträttfoto Filip Dalväg
Tobias Jansson, CircularEconomy.se, tobias@circulareconomy.se, tel 0704833778. Porträttfoto AnnaCarin Isaksson

Läs mer om

Bokningsvillkor

Beställd utbildning/aktivitet

ANMÄLAN/BOKNING

Bokningen är bindande om utbildningen är bokad genom en kampanj och/eller blivit fakturerad, oavsett om datum är bestämd eller ej. Bestämt datum för genomförandet är möjligt att omboka/flytta, vilket sker i samråd med CirEko, och i samråd med eventuella underleverantörer/partners. 

Kostnader för ombokningar: Se punkt för av- och ombokning – beställd utbildning/aktivitet.

 

MEDLEMSRABATT

Ett medlemskap i CirEko innebär i princip alltid att det ges en rabatt på de aktiviteter och utbildningar som vi tar betalt för.

Registrera medlemskap på https://cireko.se/medlemskap/

 

BETALNING

Alla priser är exklusive moms. Fakturan mejlas i första hand. Betalning 30 dagar netto som regel.

Antal betalningsdagar kan komma att bli kortare med utgångspunkt från att utbildning /aktivitet bör vara betald innan genomförande-/startdatum.

Andra villkor kan accepteras efter överenskommelse med CirEko.

 

AV- OCH OMBOKNING

Bokningen är knuten till det specifika tillfället.

Ombokning Beställd utbildning/aktivitet

Bokningen är bindande. Det är möjligt för beställaren att flytta datum för genomförande av bokad/beställd utbildning/aktivitet och nytt datum bokas i samråd med CirEko. Genomförandet ska ske inom ett år från ursprungligt planerat datum.

Vid datumändring tar CirEko ut en ombokningsavgift. Om det är underleverantörer involverade i utbildningen/aktiviteten kan det tillkomma kostnader beroende på hur deras ombokningsvillkor ser ut. Beloppsstorlek framgår av orderbekräftelsen.

Om inte ombokningsavgiften skulle framgå av orderbekräftelsen gäller följande:

Ombokning fyra veckor före utbildning/aktivitet debiteras 15% av bekräftad/betald kostnad.

Ombokning tre veckor före utbildning/aktivitet debiteras 30% av bekräftad/betald kostnad.

Ombokning två veckor före utbildning/aktivitet debiteras 50% av bekräftad/betald kostnad.

Ombokning en vecka före utbildning/aktivitet debiteras 70% av bekräftad/betald kostnad.

Bokningsvillkor

Öppna utbildningar/aktiviteter

ANMÄLAN/BOKNING

Anmälan till aktivitet eller utbildning sker via CirEkos webbformulär. Deltagare bereds plats i den ordning anmälan inkommer. En bokningsbekräftelse skickas till beställaren.

 

MEDLEMSRABATT

Ett medlemskap i CirEko innebär i princip alltid att det ges en rabatt på de aktiviteter och utbildningar som vi tar betalt för.

Tillgodogör er medlemsrabatt i efterhand

Organisation som anmäler sig till en aktivitet eller utbildning och ej är medlem vid anmälan har möjlighet att tillgodogöra sig medlemsrabatt om medlemsregistrering görs inom en vecka efter aktivitets-/utbildningsstart. Rabattbeloppet återbetalas efter inbetalad medlemsavgift.

Registrera medlemskap på https://cireko.se/medlemskap/

 

BETALNING

Alla priser är exklusive moms. Fakturan mejlas i första hand. Betalning 30 dagar netto som regel.

Antal betalningsdagar kan komma att bli kortare med utgångspunkt från att utbildning /aktivitet bör vara betald innan genomförande-/startdatum.

Andra villkor kan accepteras efter överenskommelse med CirEko.

 

AV- OCH OMBOKNING

Bokningen är knuten till det specifika tillfället.

 Av- och ombokning öppna utbildningar/aktiviteter

Det är alltid möjligt att överlåta bokad plats till någon annan person inom den egna organisationen. Det meddelas skriftligt till CirEko på kontakt@cireko.se.

Ombokning till annat tillfälle utan kostnad är möjlig mot uppvisande av sjukintyg.

Avbokning accepteras utan kostnad fram till fyra veckor före utbildning-/aktivitetsdagen.

Avbokning fram till tre veckor före utbildnings-/aktivitetsdagen debiteras 20% av kostnaden.

Avbokning fram till två veckor före utbildnings-/aktivitetsdagen debiteras 40% av kostnaden.

Avbokning fram till en vecka före utbildnings-/ aktivitetsdagen debiteras 60% av kostnaden.

 

INSTÄLLD ELLER FRAMFLYTTAD UTBILDNING/AKTIVITET

Det kan uppstå en situation där vi behöver besluta att skjuta upp eller ställa in en aktivitet/utbildning, och vi förbehåller oss rätten att göra det. Det kan exempelvis bero på för få anmälda, sjukdom eller annan oförutsedd händelse. Eventuella inbetalda avgifter till CirEko kommer återbetalas.

Vi använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på vår webbplats.